Imatgeria de l’Agrupació

Història dels gegants

L’any 1985 es proposà i s’aprovà la construcció d’uns gegants per a l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya; guanyà el projecte presentat per la colla de Centelles, amb dissenys de Griselda Karsunke.

En Treball i na Cultura, que és el nom que se’ls va donar, foren construïts per Manel Casserres i Boix, de Solsona, i estrenats l’1 de maig de 1988 a Montserrat. Aquests gegants, amb els seus noms i la seva configuració, volen representar Catalunya en totes les seves vessants.

Aquesta terra, amb una personalitat singular, és fruit de l’esforç i la tenacitat de tots aquells que ens han precedit. Tenim la nostra cultura pròpia i el treball, que no ha espantat mai cap català, ha estat sempre el mitjà d’aixecar un país. Així doncs, res millors que aquests dos conceptes per representar tot allò que som.

La Cultura és una dona rossa, amb els ulls clars, de faccions fines i tranquil·les, que fa pensar en pobles del nord que ens han influït. Les seves joies fan esment dels nostres artesans joiers i, amb una englantina d’or a la mà, ens recordar els Jocs Florals, tan representatius en el camp de les nostres lletres.

El Treball és home bru, amb els cabells rinxolats i la barba espessa, ulls foscos i faccions marcades, hereu de totes les cultures mediterrànies que han conformat el nostre tarannà. A la mà dreta, porta un llibre de comptes, molt importants en qualsevol feina que es faci, i un segell amb les quatre barres, escut de la nostra gran família.

Els dibuixos dels vestits

Sens dubte, la part més emblemàtica, simbòlica i representativa d’en Treball i na Cultura són els seus vestits. A continuació us expliquem què signifiquen tots els detalls que s’hi poden veure:

Na Cultura

Na Cultura Una sardana ballada als peus de les muntanyes de Montserrat és l'emblema de la cultura popular. El vol d'uns ocells, acompanyats de la partitura del Cant dels Ocells, símbol de la música catalana, representen la infinitat de l'esperit i la saviesa. A sota, tot de lletres dels alfabets de les diverses cultures que han ajudat a configurar a nostra. Vol dels ocells ens duu fins a Sant Miquel de Cuixà, representant de l'art romànic català, des d'on es veu la silueta del Canigó, que ens fa pensar en els poetes i en els catalans de les dues bandes dels Pirineus. Un arc gòtic ens transporta a un altre dels grans períodes culturals del país, i la Sagrada Família ens evoca els grans arquitectes catalans. l'Ictineu II ens recorda el món dels inventors, juntament amb tot de fórmules i símbols matemàtics, físics i químics. Continuem pujant, i trobem els metges, representats amb el bastó d'Esculapi, juntament amb un bloc de marbre a mig treballar i diverses peces de ceràmica i terrissa, símbols dels nostres artistes i artesans. Més amunt, una paleta i uns pinzells ens fan recordar els grans mestres de la pintura catalana de tots els temps. Finalment, els planetes i tots els astres del firmament, en una referència als nostres astrònoms.

En Treball

En Treball A l'espatlla dreta, hi duu uns clavells, que ens parlen del cultiu de les flors, tan arrelat a la nostra terra. A l'espatlla dreta, hi duu uns clavells, que ens parlen del cultiu de les flors, tan arrelat a la nostra terra. A sota, hi veiem un tren carregat amb productes extrets de les mines catalanes, que travessa els camps de conreu i els boscos d’arbres per fer paper i mobles, en representació de la nostra riquesa forestal. Més avall, trobem les cases de menjar i beure, amb els seus estris més comuns, que alhora fan esment dels artesans del vidre i la terrissa. A l'altra espatlla, s'enfilen les branques d'un arbre fruiter, tan comuns a les nostres terres. A sota, un gall representa el bestiar en general i, tot jugant amb el moviment de les línies de la seva cua, trobem una representació de la indústria tèxtil, amb una llançadora. Més avall hi trobem el comerç, indicat per unes balances, així com la representació de la forja, de tan llarga nissaga a casa nostra. Al darrere, una guardiola representa els bancs i les caixes d’estalvi, amb el regle i el cartabó del ram dels constructors. Hi ha unes fàbriques, que bé poden ser de la indústria del calçat o qualsevol altra, i el fum de les seves xemeneies ens fa esment de la marina mercant i del turisme, amb la figura d’un vaixell transatlàntic. El fum de les xemeneies ens porta a trobar-nos amb la pesca. També hi són representats els camps de cereals per mitjà d’unes espigues de blat i una falç, i amb uns gotims de raïms recordem el seu cultiu i la indústria dels vins i caves catalans. Continuem pujant, i trobem una branca d’olivera, símbol de la producció d'oli. I finalment el Sol i la Lluna, que acompanyen el treball dels uns i el descans ben merescut dels que han arribat a la fi de la jornada. Slide

Na Cultura

Slide Na Cultura Slide Una sardana ballada als peus de les muntanyes de Montserrat és l'emblema de la cultura popular. El vol d'uns ocells, acompanyats de la partitura del Cant dels Ocells, símbol de la música catalana, representen la infinitat de l'esperit i la saviesa. A sota, tot de lletres dels alfabets de les diverses cultures que han ajudat a configurar a nostra. Slide Vol dels ocells ens duu fins a Sant Miquel de Cuixà, representant de l'art romànic català, des d'on es veu la silueta del Canigó, que ens fa pensar en els poetes i en els catalans de les dues bandes dels Pirineus. Un arc gòtic ens transporta a un altre dels grans períodes culturals del país, i la Sagrada Família ens evoca els grans arquitectes catalans. Slide L'Ictineu II ens recorda el món dels inventors, juntament amb tot de fórmules i símbols matemàtics, físics i químics. Slide Continuem pujant, i trobem els metges, representats amb el bastó d'Esculapi, juntament amb un bloc de marbre a mig treballar i diverses peces de ceràmica i terrissa, símbols dels nostres artistes i artesans. Slide Més amunt, una paleta i uns pinzells ens fan recordar els grans mestres de la pintura catalana de tots els temps. Slide Finalment, els planetes i tots els astres del firmament, en una referència als nostres astrònoms.

En Treball

Slide En Treball Slide A l'espatlla dreta, hi duu uns clavells, que ens parlen del cultiu de les flors, tan arrelat a la nostra terra. A l'espatlla dreta, hi duu uns clavells, que ens parlen del cultiu de les flors, tan arrelat a la nostra terra. Slide A sota, hi veiem un tren carregat amb productes extrets de les mines catalanes, que travessa els camps de conreu i els boscos d’arbres per fer paper i mobles, en representació de la nostra riquesa forestal. Slide Més avall, trobem les cases de menjar i beure, amb els seus estris més comuns, que alhora fan esment dels artesans del vidre i la terrissa. Slide A l'altra espatlla, s'enfilen les branques d'un arbre fruiter, tan comuns a les nostres terres. Slide A sota, un gall representa el bestiar en general i, tot jugant amb el moviment de les línies de la seva cua, trobem una representació de la indústria tèxtil, amb una llançadora. Slide Més avall hi trobem el comerç, indicat per unes balances, així com la representació de la forja, de tan llarga nissaga a casa nostra. Slide Al darrere, una guardiola representa els bancs i les caixes d’estalvi, amb el regle i el cartabó del ram dels constructors. Hi ha unes fàbriques, que bé poden ser de la indústria del calçat o qualsevol altra, i el fum de les seves xemeneies ens fa esment de la marina mercant i del turisme, amb la figura d’un vaixell transatlàntic. Slide El fum de les xemeneies ens porta a trobar-nos amb la pesca. També hi són representats els camps de cereals per mitjà d’unes espigues de blat i una falç, i amb uns gotims de raïms recordem el seu cultiu i la indústria dels vins i caves catalans. Slide Continuem pujant, i trobem una branca d’olivera, símbol de la producció d'oli. I finalment el Sol i la Lluna, que acompanyen el treball dels uns i el descans ben merescut dels que han arribat a la fi de la jornada.

Gegantons

Els gegantons van néixer l’any 1990 en el transcurs de la 28a edició del Saó de la infància. Aquests gegantons es van crear amb l’objectiu d’apropar per apropar el món geganter als més petits, mitjançant els tallers que tenia l’ACGC.

L’any 2008 van passar a ser els gegantons protocol·laris de l’ACGC per acompanyar a en Treball i na Cultura a tots els seus viatges i portats per la mateixa població que acollia la Ciutat Gegantera. El mateix any també van estrenar el seu ball de protocol anomenat “Peuets de gegant”.

En el transcurs de la III Fira del Món Geganter realitzada a Cassà de la Selva, es va escollir per votació els seus noms. Pau i Alegria va ser la proposta guanyadora.

Gegantons

Pau Alegria

Gegantons

Slide Pau Slide Alegria

Capgrossos

D’una reunió de la comissió de capgrossos celebrada a Capellades un 20 d’abril de l’any 2002, sorgia la possibilitat de que en Treball i na Cultura tinguessin uns companys de viatge.

Tal com es va fer amb els gegants, es va convocar un concurs de disseny, i la guanyadora va ser la Mercè Coma. I així va ser com l’any 2004 dins dels actes de la III Trobada Nacional de Capgrossos naixien l’Estiu i la Primavera. No va ser fins l’any 2006 a la IV Trobada Nacional de Capgrossos celebrada a Manresa, que s’estrenaven la Tardor i l’Hivern.

La Primavera és una noia jove, rossa i amb els cabells rinxolats. Porta un recollit guarnit amb flors. El seu vestit és amb els colors mes vius que presenta l’estació de l’any amb un seguit de flors brodades.

L’Estiu és un noi alegre i ben viu, té els cabells curts i colors torrats. El seu vestit simbolitza l’esplendor del cel i el mar de l’estiu. Com a complements porta una petita barca brodada.

La Tardor també és una noia rossa i amb molta empenta, el cap hi porta unes fulles seques, com les que cauen durant aquesta època de l’any. El seu vestit son amb tons marrons i beix fosc.

L’Hivern pota un barret i una bufanda de llana de colors animats. Els colors del seu vestit és un contrast entre les temperatures de la tardor i la primavera. Com adornaments porta un ninot de neu brodat a la camisa per simbolitzar les gelades i la neu.

Capgrossos

Capgrossos

Primavera, Estiu, Tardor, Hivern.

Capgrossos

Slide Capgrossos

Primavera, Estiu, Tardor, Hivern

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies. Per a més informació sobre les cookies click aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies